donderdag 11 december 2014

InspiredbyIceland: destinatiemarketing 2.0 met een hoofdrol voor fans

Ik ben er nog nooit geweest en ik ken ook geen vrienden die er geweest zijn, maar toch intrigeert het: IJsland.

Het gaat het er een keer van komen. Dat bezoek. Dat weet ik zeker.

De site 'InspiredbyIceland' is een juweeltje! De bijzondere visuele kant van het land komt op een prachtige manier in beeld, zowel in fotografie, als in film.

De DMO van IJsland weet met zijn website in mijn ogen precies de juiste snaar te raken: het intrigeert, zonder vaag te zijn, het inspireert, zonder over de top te gaan.

Ik wil als potentiële bezoeker weten wat een bezoek aan IJsland zo bijzonder maakt. En dát is wat deze site laat zien! Het eerste wat ik te zien krijg is een filmpje over Jennifer Asmundson die een 7-daagse reis naar IJsland heeft gewonnen met haar vriendin. Wat volgt is een superenthousiast verhaal van Jennifer, ondersteund met prachtige beelden van de natuur, de mensen en de belevenissen die IJsland zo uniek maken. Ik krijg er zin in.Uit de tekst blijkt dat de reis die Jennifer heeft gemaakt, geïnspireerd is op de aanbevelingen van de ruim 100.000 Facebook fans van IJsland. Top! Niet de DMO zelf, maar de fans van dit prachtige land hebben bedacht  wat Jennifer beslist niet mocht missen. Een mooi voorbeeld van destinatiemarketing 2.0 waarbij je ambassadeurs een rol geeft in het inspireren van anderen.

De site maakt ook in het deel 'Secrets' slim gebruik van de vele fans. Via #icelandsecrets delen zij op Twitter, Instagram en Facebook hun favoriete 'geheime' locaties in IJsland. Super! Er wordt waarde toegevoegd op díe sociale media waar het gesprek over reizen en IJsland plaatsvindt. InspiredbyIceland is vervolgens de plek waar de 'curated content' zichtbaar wordt, maar zonder zich als dé dominante speler in het online netwerk op te stellen.


Opvallend aan de site is ook dat de uiteindelijke aanbieders (hotels, musea, attracties, trips, e.d.) pas te vinden zijn in een deel 'plan your trip'. Dit is het deel waar (een deel van) de uiteindelijke conversie moet plaatsvinden.
Alhoewel ik me zeker kan vinden in het scheiden van inspiratie en 'platte info' in de zin van primaire en secundaire info, ben ik toch wat teleurgesteld in hoe dit deel van de website is vormgegeven. De partners van VisitIceland komen er hier mijns inziens wat bekaaid vanaf.
In eerste instantie lijkt de indeling prima: accommodation, activities, culture, food, ...., maar de achterliggende pagina's zijn erg plat en bestaan uit niet veel meer dan blokjes met logo's van partners. Als je daar op klikt valt er wel wat extra informatie open, kun je doorklikken naar een kaart of naar de website van de aanbieder, maar dat is het dan ook. Het is jammer dat er niet op een of andere manier een koppeling wordt gemaakt vanuit de inspiratie, met de invulling ervan. Hier wordt het als potentiële bezoeker wellicht dan toch wel erg veel klikken en zoeken hoe je de beleving uit de filmpjes realiteit laat worden.


Plan your stay


Accommodaties


Discover the secrets of Iceland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten