woensdag 30 december 2015

Hoe Amsterdam en Antwerpen hun winterseizoen vermarkten

Tsja, wat doe je als destinatie met het winterseizoen als je vooral toeristen trekt tijdens de rest van het jaar? Laat je het er maar een beetje 'bijhangen' of maak je er echt iets leuks van en creƫer je zo een tweede piek, naast je zomerseizoen.

Net zoals zoveel mensen vind ik het leuk om in de periode tussen Kerst en Oud&Nieuw er even tussenuit te gaan. Samen met mijn vrouw bezocht ik de afgelopen dagen Amsterdam en Antwerpen en het viel me op dat beide steden echt iets leuks maken van het winterseizoen.

In Amsterdam bezochten we overdag verschillende musea, maar tegen het einde van de middag sloten we ons aan bij de behoorlijk grote groep wandelaars die het Amsterdam Light Festival bezochten. Naast een route die je te voet kunt afleggen, is er een aparte route die met rondvaartboten wordt afgelegd. Wij kozen ervoor te wandelen. Niet alleen was het leuk om op verschillende bekende en minder bekende locaties mooie lichtsculpturen te zien, het viel ook op hoe gezellig druk het was. Kan me niet aan de indruk onttrekken dan dat dit een mooi succes is voor de stad en een leuke boost voor het winterseizoen.En gisteren bezochten wij Antwerpen. Ook hier stonden musea op de lijst, maar zoals wel vaker mondt het altijd uit in gezellig rondstruinen door de straatjes van deze heerlijke stad. Er zijn tal van attracties die onder de noemer "Winter in Antwerpen' bij elkaar worden gebracht, maar mijn aandacht ging vooral uit naar de superleuke manier waarop ze social media inzetten om #winterinA zichtbaar te maken.Op de Grote Markt (bij het 'handwerpen' standbeeld) staat een zogenaamde 'sneeuwmupi. Een transparant scherm waarin sneeuw dwarrelt en waarachter je je familie of vrienden kunt fotograferen alsof ze in een sneeuwbui staan. De achtergrond van de foto is prachtig: het rijk verlichte stadhuis en de grote kerstboom. Deze slimme social media actie levert niet alleen veel online zichtbaarheid op, maar op straatniveau ook vooral veel hilariteit van mensen die elkaar op de foto zetten. Superleuk idee dus.Twee leuke voorbeelden van steden die moeite steken in een succesvol winterseizoen voor hun stad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten