woensdag 19 oktober 2016

Zijn chatbots de nieuwe gastheren in toerisme?

Recent introduceerde Google zijn eerste echte eigen smartphones: de Pixel en Pixel XL. Met deze high end toestellen gaat Google de concurrentie aan met de topmodellen van Apple en Samsung.
Onderdeel van de software op de Pixel smartphones is Google Assistent. Daarmee maakt Google naar eigen zeggen de stap van 'mobile first' naar 'artificial intelligence first'. Wat betekent deze nieuwe stap in de digitalisering van persoonsgericht gastheerschap voor destinatiemarketing organisatie en VVV's?

Van 'mobile first' naar 'AI first'
Tot nu toe waren smartphones inderdaad niet heel erg smart. Je moest continue met je vingers aan het toestel zitten om commando's te geven. De opkomst van Google Assistent maakt daar een einde aan.

Een simpel 'OK Google' gevolgd door je vraag of commando, zet de chatbot aan het werk. Zonder het toestel aan te hoeven raken. Bekijk voor een voorbeeld de onderstaande video.


Het is duidelijk: Google Assistent biedt persoonlijke service of het nu gaat om het vinden van de weg, het vinden van een restaurant, het bezoeken van een bioscoop of theater of het bijhouden van je agenda.

Door Google Assistent regelmatig te gebruiken leert de software je beter kennen en kan zijn persoonlijke hulp aanpassen aan je voorkeuren.

Het is ook duidelijk dat het gebruik van Google Assistant gevolgen heeft voor je privacy. Niet alleen je voorkeuren, maar ook de locaties waar je je bevindt worden continue gevolgd. Niet iedereen zal hier van gediend zijn.

Lees voor meer info over het gebruik van Google Assistant in dit artikel op Wired.

Jaar van de chatbot
2016 kan het jaar van de chatbots genoemd worden. En Google is niet de enige die zich hier mee bezighoudt. Apple heeft zijn Siri en Samsung zijn S-Voice. Facebook maakt gebruik van chatbots in Facebook Messenger. Maar ook anderen richten zich op de mogelijkheden van chatbots.

Zo heeft Foursquare in mei van dit jaar zijn 'Marsbot' ge├»ntroduceerd. Deze chatbot helpt je bij het vinden van locaties waar je kunt eten en drinken. In mei was de app duidelijk nog een betaversie en alleen beschikbaar in de Amerikaanse iTunes. Vanaf nu is de app echter ook beschikbaar in Google Play. Helaas werkt de app nog niet in Europa, omdat je op dit moment alleen nog een Amerikaans mobiel nummer kunt gebruiken.Lees meer over de mogelijkheden van Marsbot via dit artikel op DigitalTrends.

Chatbots en de reisindustrie
In juli van dit jaar schreef Yoshi Tuk op de site van Emerce een interessante blogpost met enkele voorbeelden uit de reisindustrie waar al gebruik wordt gemaakt van chatbots. Spelers als KLM, Skyscanner en Booking.com zijn inmiddels aan het experimenteren met het gebruik van chatbots.Gastheer van de toekomst?
Hoe je het ook wendt of keert: de ontwikkeling van chatbots is interessant. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat elk menselijk contact vervangen zal worden door chatbots, maar de opkomst is wel opnieuw een reden voor DMO's (destinatiemarketing organisaties), VVV's en andere organisaties die frontoffice-medewerkers inzetten voor het ontvangen van gasten (hotels, congreslocaties, gemeenten,...), om na te denken hoe hier mee om te gaan, hoe er gebruik van te maken en hoe het te combineren met de meerwaarde die persoonlijk contact en service biedt.

Alle ontwikkelingen laten in ieder geval zien dat de toekomst minder ver weg lijkt dan ik voor ogen had naar aanleiding van de interessant film Her uit 2013, waarin Joachim Phoenix een relatie aangaat met een operating system.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten